Pimax 4K

Společnost Pimax byla založena v roce 2014 týmem nadšenců a inženýrů v  nové vlně oboru virtuální reality. Pimax si již na začátku dal za cíl přinést uživatelům a následně i podnikatelskému sektoru kvalitní špičkový headset, který byl v době první kickstarterové kampaně vysněným přáním nadšenců do virtuální reality. Kampaň měla hodně podporovatelů a 4K headset měl našlápnuto stát se velmi výkonným a velmi očekávaným zařízením. Výsledek práce inženýrů dorazil v roce 2016 na trh s dosud nevídaným rozlišením 1920 x 2160 pixelů na jedno oko, při součtu pixelových se 4K rozlišením.

Zde najdete aktuální cenu headsetů Pimax

Konkurence tou dobou nabídla vlastní platformy, ovšem Pimax se vydal cestou podpory SteamVR, uživatelé se tak od začátku museli spolehnout na dostupný obsah, který nebyl někdy pro nový headset optimalizovaný, software postupně aktualizoval záplatami. Headset virtuální reality Pimax díky kvalitě obrazu ve své době značně předběhl konkurenci, zpočátku výrobce jen stěží pokryl dodávku pro celou základnu podporovatelů na Kickstarteru. U nás bylo možné si Pimax objednat přímo z čínské distribuce.  Nadšenci se dočkali lepšího rozlišení za cenu trápení se software, končící podpory výrobcem, headset podporoval pouze tři rozměry pohybu, tzv. 3DOF jako Oculus Go, dnes je standardem pohyb v šesti vektorech 6DOF. Pro toto řešení získal PIMAX podporu produktu NOLO, který zbývající rozměry přidal, pokud uživatel nainstaloval, tj. přímo nalepil sledovací zařízení na horní část brýlí, přiložená základna sledovala pohyb headsetu a přiložených ovladačů.

Pimax 8K

Pimax přestavil vývoj 8K headsetu, který na rozdíl od předchozí generace nově sliboval široké zorné pole (FOV) 200°. Hodně zájemců se na začátku roku 2018 přihlásilo do crowfundingové kampaně, Pimax začal uspokojovat poptávku v polovině roku 2019. Tehdy byla již známa informace, že vedle 8K headsetu vznikne ještě jedno zařízení, které nebude mít tak vysoké požadavky na připojený počítač. Podporovatelé na Kickstarteru mohli vybrat, zda budou chtít 8K brýle pro virtuální realitu nebo 5K headset. Tehdy také Pimax přišel s nabídkou odkupu použitých 4K headsetů výměnou za slevu ve formě kupónu na nákup nového 8K nebo 5K headsetu ze svého e-shopu. Získání slevy bylo podmíněno odesláním původního Pimaxu 4K na adresu v Asii kontrolou pro stanovení výše slevy až 200 dolarů.

Verzi 8K prodává nyní distribuce Pimaxu nejen přes evropské e-shopy jako model 8K+, tj. verzi P2. Technologie připojení datového kabelu bohužel neumožňuje přenos 8K signálu pro displeje o celkovém rozlišení 3840 x 2160, které jsou uzpůsobeny pro zorné pole 200 stupňů, přes technologii upscalingu je zpracováván signál 2560 x 1440 pixelů na oko. Vývojářská podpora se snaží neustále vylepšovat ovládací software založený na platformě SteamVR, cena headset 8K je ovšem téměř 1000 dolarů bez prostorových ovladačů. V základu poskytuje Pimax 8K, ale i jeho levnější bratr Pimax 5K+ stále jen sledování 3DOF.

Pimax 5K+

Virtuální realita Pimax 5K+ byla k dispozici od poloviny roku 2019 podporovatelům z crowfundingové kampaně Kickstarteru. Uvnitř černé krabice se nachází pouze headset s datovým a napájecím kabelem v jednom, zdroj a upínací pásek pro umístění na hlavu. Uvítací kartička pro nového majitele ukončuje výčet prvků balení. Na kabelu je místo pro připojení napájecího zdroje v rozdvojce, z které vychází ještě dva kabely. Jeden je datový pro Displayport verze 1.4  a druhý pro USB 3.0 port. Headset je tmavý s výrazným předním prolisem ve tvaru široce rozevřeného V, které svítí vybranou barvou, pokud jej zapnete horní tlačítkem, doplňují je dvě tlačítka na ovládání hlasitosti zvuku. Na spodní vnitřní straně najdete rolovací kolečko, kterým se plynule nastavuje vzdálenost čoček. Na vnitřní straně je také vstup pro 3,5mm zdířku sluchátek, kterými není nový model oproti původní 4K verzi vybaven. Z vnitřní strany je na horní části headsetu sdružený odpojitelný kabel. Drží pevně a po převedení na temeno hlavy uživatele o kabelu víte jen při jeho přidupnutí na zemi. Pro většinu počítačových hráčů je pocit kabelu na zádech vlastně dobrým znamením, že je tam, kde má být, pokud není speciálně uchycen ke stropu místnosti. Na hedsetu vás zaujmou hned při prvním pohledu na vnitřní stranu obrovské čočky, které zaručují dosud nevídané zorné pole. Headset při držení není ani tolik těžký, než by člověk čekal při jeho srovnání s běžnými headsety, váha udávaná výrobcem je 470 gramů.

Při nasazení se rozsvítí velké CLPL displeje. Nastavení se provádí přes základní software PiTool, které nahradilo původní generaci PiPlay, můžete samozřejmě nastavit zorné pole ve třech variantách. První zorné pole s názvem malé má výhled asi 120°. Druhé nastavení zvané střední má zorné pole 150° a posledním je velké s FOV s hodnotou 170°. Porovnání s ostatními headsety je tedy s jasným výsledkem, už na střední nastavení Pimax vyhrává na celé čáře, na maximum uživatel přestane mít pocit, že se dívá do virtuální reality přes potápěčské brýle. Kvalita zobrazení na displejích s rozlišením 2560×1440 pixelů je nativně přenášena do headsetu a oproti 8K+ verzi není dále vylepšována upscalingem. Frekvenci zobrazení vylepšil výrobce díky softwarovým ovladačům až na hranici 144Hz, což nabídne jen málo konkurenčních headsetů. Základní nastavení na 90Hz s možností mezikroků 120Hz ale i jen 72Hz, i na nejnižší nastavení je zážitek plynulý a použitelný. Na maximálních 144Hz jsou rychlé pohyby především v závodních hrách ostře rýsované a nekoná se běžné máznutí – to vše ovšem klade vyšší nároky na hardware.

Nároky na hardware výrobce uvádí Intel I5-4590 a vyšší procesor ve spojení minimálně s GTX 1070 a 8GB operační paměti obsluhované operačním systémem Microsoft Windows 8.1 a vyšším, je třeba mít ještě konektory DP 1.4 a USB 3.0, v nejnutnějších případech USB 2.0.

Samotný zážitek z her je na první pohled složitější. Ovládání samotného software pro nastavení headsetu vyžaduje znalost nastavení a cit pro každou aplikaci či hru. Nejen PiTool a jeho přepínače definuje možnosti nastavení. Také samotný SteamVR jako platforma umožňuje nastavení kvality zobrazení a všemožných vychytávek pro kvalitní a plynulý zážitek, jen je potřeba ladit nastavení programů. Pro odstranění nepohodlí při dlouhém používání headsetu Pimax nabízí za poměrně vysokou částku komfort kit, který tyto neduhy z větší části odstraní.

Pimax 5K+ je určen pro uživatele, který chce obětovat pro lepší rozlišení a hlavně obrovské zorné pole hodně úsilí a peněz. Výrobce stále podporuje zařízení a neustále jej vylepšuje na úrovni ovladačů a podpory ve hrách. Také někteří jeho přední fanoušci a podporovatelé jej posouvají vpřed. Tím je hlavním zřejmě SweViewer, který spolu s vývojáři Pimaxu představil světu první Pimax Experience software. Jedná se o nadstavbu ovladačů, která umožní používat představené parametry pro každou jednotlivou hru. Uživateli potom odpadá individuální nastavování a jeho zážitek se stává lepším. Dokonce je Pimax Experience ve virtuální realitě a tak uživatel konečně nemusím pro nastavení a spuštění oblíbených her sundávat headset z hlavy. Stále ovšem je třeba nastavení naladit dle hardware, je třeba umět nastavit správně IPD, tj. vzdálenost čoček od sebe. Pro pokročilé uživatele je nastavení Pimaxu 5K+ obrovským přínosem, ovšem pro začínající uživatele bude obtížné.

Přidáte-li sledovací stanice systému HTC Vive či Valve Index včetně možnosti jednoho setu ovladačů od těchto výrobců, může se Pimax 5K+ stát opravdu skvělým základem pro hraní všelijakých her ve virtuální realitě na platformě SteamVR a díky ReVive i některých her platformy Oculus Rift. Pokud jste ovšem začínající nadšenci určitě zkuste jiné headsety, které umí nabídnout za mnohem menší námahu a za nižší náklady na pořízení, větší komfort v základu a skvělý zážitek v běžném zorném poli dnešních náhlavních souprav virtuální reality.

Jan Hlavatý

Přehled cen dalších brýlí pro virtuální realitu v ČR najdete zde.